09 de juliol 2012

Ultratrail Núria- Queralt. 30 juny 2.012

Un any més ha tingut lloc la Travessa Núria- Queralt, que per 2n any té format d'ultratrail donades les seves característiques tècniques molt exigents. Només cal dir que els 92 kms de recorregut, per les muntanyes del Pirineu i Prepirineu del Ripollès, la Cerdanya i el Berguedà, amaguen 5.800 m de desnivells positius i 7.100 m de negatius, arribant a prop dels 13.000 m de desnivells acumulats, amb un perfil que fa por, amb 4 pujades d'aquelles que fan molt de mal, però sense menysprear tampoc les consegüents baixades, molt més castigadores pels corredors.

El perfil longitudinal de la cursa, un no parar de pujar i baixar on destaquen sobre tot 4 de les pujades: al Pas dels LLadres, al Coll de Pal, al Coll de Turbians i a la Serra d'Ensija, auntèntic calvari de 1.300 m de pujada al km 72.

Representant el CE Fondistes Vilassar de Dalt hi van participar Paco del Moral i Fran Izquierdo, tots dos veterans en aquesta cursa però que venien de fer recentment l'Ultratrail Emmona, fet que els hi va treure potencial sense dubte.

Fran i Paco, al calaix de sortida de Núria, poc abans de començar la prova.

Fran, amb l'Olga Mankó, recent campiona de Catalunya de Curses d'Ultrarresistència a Emmona, i favorita també per aquesta cursa.

Puntualment es va donar la sortida en un matí molt calorós que va provocar molts problemes al gruix del pelotó. La pujadeta inicial a Fontalba es va fer molt ràpida, estirant-se de seguida la filera de participants.

Les vistes a la Vall de Núria des de Fontalba eren espectaculars.

A la pujada del Pas dels Lladres, de 750 m de desnivell, cada corredor es va anar posicionant en funció del seu potencial i del seu estat físic. La forta calor feia acte de presència al fons del barranc i posava a prova a tothom.

Els corredors pugen pel Barranc del Pas dels Lladres.

La filera interminable de corredors pujant al Pas dels Lladres, el sostre de la cursa, a 2.550 m d'altitud.

Paco va agafar un ritme molt viu i va marxar amb un grupet molt al capdavant de la cursa, mentre que Fran anava dosificant-se al màxim, però guanyant marge cada cop que passava un control de pas.

Al control de la Molina molts corredors van començar a trobar-se malament, la calor i les begudes calentes van perjudicar molt als corredors en general. La pujada de 650 m de desnivell a Coll de Pal va resultar dramàtica per a moltíssims corredors que es trobaven cada cop pitjor.

Arribant a Coll de Pal.

Paco anava avançat pujant a Turbians amb prou esforç i Fran passava els pitjors moments a Coll de Pal, amb mal de cap i d'estòmac, fet que li va obligar a abandonar al km 48, al control de Bagà. En total, dels 310 participants només van arribar a la meta de Berga 154, el 50%, fins i tot el corredor que va arribar en primer lloc al control de Bagà, Enric Llonch, va haver d'abandonar, fets que demostren l'enorme duresa de la cursa.

Baixant al Rebost i a Bagà, des de Coll de Pal, amb el Pedraforca de testimoni.
 Bagà i la pujada a Coll de Turbians. Fran s'havia de quedar en aquest punt, km 48.

Paco trotant a molt bon ritme. Va tenir la cursa controlada en tot moment i va patir el que calia patir per poder pujar a Ensija i arribar a meta.

Amb la caiguda de la nit el ritme va afluixar i el pas dels kms es va fer evident sobre les cames de tots els corredors. La pujada a Ensija, el sector més dur sense dubte de tota la cursa, es va fer com es va poder. Paco va treure les forces de on no n'hi havia i va coronar completament fos.
El tram final, de matinada i pels sectors de Peguera, olorava a meta. Tothom apretava, més que res per les ganes d'acabar, i de seguida van arribar les crestes de Queralt per baixar després els centenars d'esglaons fins a Berga.

Carles Santasusana, amb un temps de 13h 01m 40s i Olga Mankó, amb 14h 14m 19s es van imposar en la línia d'arribada.
La matinada de Berga esperava l'entrada d'en Paco a meta, aconseguint fer-ho per sota de les 18 hores, en el lloc 26è de la general i el 6è de la seva categoria.